Nieuws

15 feb
2019
Ballen en ballonnen
15 feb
2019
thema ballen en ballonnen

Dag allemaal!

We hebben weer een fijne week achter de rug!
Dinsdag lieten onze kleuters vol trots hun meegebrachte spulletjes zien. We verzamelden ze allemaal in een grote doos zodat we er heel de week mee konden spelen.
Jules vertelde dat je ook kan schilderen/stempelen met ballonnen. Dat vonden onze kindjes wel een gek idee. Iedereen trok meteen een schortje aan om het te proberen!
Zo schilderden we de achtergrond (de wolken) van ons weekwerkje.

Woensdag hadden we bezoek van 5 nieuwe kindjes die al eens kwamen kijken in ons klasje. Na de krokusvakantie zullen we dan al met 18 ukjes zijn!
We versierden onze ballon van papier door te knikkerverven. Onze kleuters waren meteen gefascineerd door de kleine balletjes die (door) in de verf rolden, dat was leuk!

Op donderdag bracht Jules een grote doos mee… Er zat een ballon in die kon vliegen! Gelukkig hing er een lang koord aan.
Al onze kleuters mochten hem eens vasthouden en er nadien mee rondwandelen door de klas. En of hun talent voor “delen”op de proef werd gesteld… :)  en geoefend!
We kleurden ook nog ons Juleske  en vlak voor de middag gaven we onze ballonnen buiten de vrijheid zodat ze een verre reis konden maken!
Tijdens de TIK-TAK voorstelling leerden we al heel wat kleuren benoemen, evenals de gevoelens blij, bang, boos en verdrietig.
In de namiddag leefden we ons uit in de turnzaal met de grote parachute en een heleboel ballen en ballonnen, dat was fantastisch!

Vrijdag maakten we kennis met Jules’ ballonvriendje. Onze kindjes wilden ook wel zo’n ballonmannetje om mee naar huis te nemen. Jules legde uit hoe je met een ballon, een trechter en wat zand makkelijk zo’n vriendje kon maken. Onze kleuters gingen meteen aan de slag, en trots dat ze waren!


Tot volgende week!

Liefs,
Juf Jasmien

 

PS.: Ons volgende thema: ‘Het klinkt als muziek in mijn oren!’

Instrumenten, boekjes,...  in het thema mag je altijd meegeven. Wel alles naamtekenen a.u.b.

Zijn er ouders, oma’s / opa’s, tantes / nonkels, … die een instrument bespelen en dit graag volgende week aan onze peuters willen laten komen zien en horen? Laat het ons dan gerust weten!

Op vrijdag 1 maart vieren we carnaval in onze klas! Alle kleuters mogen die dag verkleed naar school komen. Mogen wij jullie al vragen om rekening te houden met onze toiletbezoekjes zodat die vlot en makkelijk verlopen?(Liefst geen verkleedpakjes uit 1 stuk, …)

07 feb
2019
Gaatjes en buizen

Dag allemaal!

Toen we maandag binnen wilden stappen in het klasje van juf Alexandra, was er iets gek aan de hand…  In de deuropening hing een groot doek met allemaal gaatjes in en onderaan zat er een heel groot gat waar we door konden kruipen! Dat was leuk! We kropen om beurten naar binnen en na ons toiletbezoek maakten we Jules wakker.
Die vertelde dat er hongerige muisjes in onze klas waren die ’s nachts geknabbeld hadden aan de lakentjes van de wasdraad. We gingen kijken of het waar was, en ja hoor,… Allemaal gaten in de lakens ! Onze kleuters gingen op zoek naar de muisjes want er zaten er een heleboel verstopt in de klas!  
Nadien gingen we aan het werk met de buizen want Jules vertelde dat je er mee kon stempelen! We experimenteerden met allerlei kleuren verf op een laken. Dat was tof om te doen!

Dinsdag  maakten we een kaas met gele verf want onze kleuters wisten al dat kaas een gele kleur heeft. We probeerden zo te schilderen, dat we de gaatjes van de kaas niet raakten.
Op woensdag kleefden we dan de muisjes in de gaten van de kaas.

Donderdag bracht Jules kaas mee voor de muisjes en voor de kindjes! We mochten allemaal eens proeven, speelden nog veel in de klas van juf Alexandra en keken naar de TIKTAK voorstelling van deze week.

We konden ons deze week ook nog  goed uitleven in het tussenklasje met de buizen, de ballenbadballen die we in het gat met de juiste kleur staken, met de glijbaan en de zachte ringen met de gaten in, zo verzonnen we zelf spelletjes!

Morgen en maandag moeten we niet naar ons klasje komen, tot volgende week dinsdag!

 

Liefs,

Juf Jasmien

 

PS.: Ons volgende thema zal gaan over ‘ballen en ballonnen’. Wie thuis nog een bal/ballon kan missen, mag deze zeker meegeven!

Ga zeker en vast ook eens een kijkje nemen op de website van juf Alexandra. Daar speelden we deze week elke voormiddag. Zij heeft ook foto’s gemaakt van onze kindjes!
http://juf-alexandra.weebly.com/


01 feb
2019
Hoedje van papier

Dag allemaal!

 

Maandagmorgen toonde Jules ons zijn meegebrachte krant. Hij vroeg of de kindjes thuis ook een krant hadden. En ja hoor, sommige kindjes hadden er zelfs eentje meegebracht!
We dachten na over  wat we allemaal met de kranten konden doen en dat was heel wat! We konden er spelletjes mee spelen: er rond stappen en als de muziek stopte, snel op een stuk krant gaan staan! Er propjes van maken en die in een grote bak mikken…en nog veel meer!

Jules vouwde een hoedje van papier uit een stuk krant. Onze kindjes kregen er  ook allemaal één en bestempelden het met zelfgekozen kleuren.

Ook op dinsdag bracht Jules weer iets voor ons mee. Het waren kleine zijdepapiertjes  en hij toonde aan onze vriendjes hoe je de papiertjes in twee kon scheuren. Dus mochten we meteen daarna ook de scheurtechniek toepassen en kleefden we de stukjes zijdepapier op ons papiermannetje. De mannetjes hangen nu als versiering in onze gang.

Woensdag kregen we bezoek van een papiermonstertje met veel honger naar…stukjes papier! Jules vroeg aan onze kindjes of zij repen papier konden knippen (of scheuren) voor zijn vriendje. Wat deden onze kleuters hun best! Ze knipten en scheurden dat het een lieve lust was en maakten het papiermonstertje superblij!

Donderdag toonde Jules een krant met een gat erin. Hij vertelde dat je er een leuk raad- en verstopspelletje mee kon doen. Daar hadden onze kleuters wel zin in!
We kleefden ook nog figuurtjes op ons hoedje van papier en we mochten nog veel experimenteren met de schaartjes in onze knipbak.
Het was vandaag ook dag van de directeur. We hadden voor juf Jill een mooi cadeautje geknutseld en gingen het dan ook afgeven op haar bureau. Daar was ze superblij mee!

Vrijdag verwelkomden we onze twee nieuwe instappertjes. Welkom Seppe en Ties!
 Het was weer een leuke week!


Fijn weekend allemaal!

Liefs,
juf Jasmien

 

PS.: Ons volgende thema is: ‘gaatjes en buizen’.

Dit thema zullen we samen met de kindjes van juf Alexandra beleven. We gaan volgende week elke voormiddag met alle kindjes van K1 en K2 samen spelen in de klas van juf Alexandra. Ons klasje zal dan gebruikt worden om de kleuters van de 2e en 3e kleuterklas op te vangen tijdens de CITO testen.

Wie thuis spulletjes heeft die met ons thema te maken hebben, mag deze altijd genaamtekend meegeven.


Herinnering: vrijdag 8 februari: geen school voor de kinderen (pedagogische studiedag)!

25 jan
2019
Jules is ziek

Dag allemaal!

Op maandagmorgen voelde Jules zich niet zo lekker... Hij hoestte de hele tijd en niesde er op los!
Hij had ook overal rode stippen: op zijn gezicht, z’n buik, op zijn beentjes,…o-ve-ral! De juf was wel wat ongerust en belde dokter Sarah op. Gelukkig kon ze meteen komen!

De dokter kleedde Jules uit en onderzocht hem. Ze luisterde met de stethoscoop, keek in zijn oortjes en mond en nam ook zijn koorts. Jules had de windpokken!
Dokter Sarah wilde hem meteen een pilletje geven maar dat zag Jules niet zitten, hij hield zijn mondje stijf toe! Gelukkig konden de juf en de kindjes hem samen overhalen om het pilletje wel door te slikken want daar word je beter van!  Daarna legden we Jules in zijn bedje en ging hij flink slapen om weer beter te worden.


Op donderdag en vrijdag speelden we ook veel met de kleuters van juf Caroline, want die juf was deze week ook ziek!
We maakten ook kennis met het verjaardagsritueel en smulden van een lekker stuk cake want juf Jasmien was jarig geweest!


De peuters werkten deze week ook hard: ze verzorgden alle popjes in ons eigen ziekenhuis, maakten pilletjes van plasticine,bestempelden een doeblad van Jules zodat hij rode stipjes had,… alles stond in het teken van Jules’ windpokken!

 

En vrijdag… was hij genezen! De rode stipjes waren allemaal weg!

 

 

Fijn weekend allemaal!

 

 

Liefs,

Juf Jasmien

 

PS.:  Volgende week werken we rond het thema ‘hoedje van papier’. Wie thuis nog kranten en (oud) papier heeft, die je niet meer nodig hebt, mag dit gerust meegeven!

 

18 jan
2019
Ik moet dringend...

Hoi iedereen!

 

Deze week stond in het teken van het thema :“Ik moet dringend…!” .
Wat een toeval dat Jules net maandag iets té dringend moest plassen waardoor hij een natte broek had toen de peuters binnenkwamen…
We leerden Jules meteen hoe je flink op ’t toiletje moest zitten!
De juf  had voor deze week zelfs kaarten opgehangen waarop je een sticker mocht kleven als je pipi deed op ’t toilet of potje!
Alle peuters deden hun best,  hoor!
En in ruil voor een grote boodschap op ’t toilet, mocht je een hele dag een medaille omhangen!
Juf Jasmien en juf Sarah maakten pampersneeuw van oude pampers, daar kan je heel leuk mee spelen!

Dinsdag had Jules wel flink pipi gedaan op het potje en ook onze popjes leerden we de hele week flink pipi te doen!
We stempelden ook nog met WC-rolletjes (dan zie je allemaal ballen op je blad!).

Woensdag deed Jules als een echte grote jongen kaka (peperkoek met water ;) ) op ’t potje en daar kreeg hij van alle peuters  een applaus en een medaille voor! 

Nadien mochten we voor de eerste keer peuterschrijbelen! Dit is een voorbereiding op het latere schrijven. We maken grote bewegingen vanuit de schouders in de verf. Deze week schrijbelden we met pipi-geel en kaka-bruin. J

Donderdag tekenden we voor het eerst ons kindje in ons boekje. Dit is een activiteit die maandelijks terugkomt. We keken eerst goed hoe kindjes eruit zien en dan gingen we aan de slag!

Vrijdag was het puzzeldag, dat was leuk!
In de namiddag mochten wij nu eens bij de kindjes van juf Alexandra gaan spelen.
We experimenteerden deze week met wc-rolletjes en toiletpapier, we oefenden onze fijne motoriek door kleertjes aan de wasdraad te hangen en we gingen heel veel naar het toilet. Ons stickerblad hangt al goed vol!

 

Tot volgende week!

juf Jasmien

Ps.: Ons volgende thema: 'Jules is ziek!'

Wie thuis materiaal heeft rond ‘ziek zijn’ (dokterskoffertje, verpakkingen van medicijnen, windels, pleisters, boekjes,…), mag dit zeker meegeven. Alles wel naamtekenen a.u.b.

 

 

11 jan
2019
naar school

Dag allemaal!

Onze eerste week in ons klasje zit erop! Wat zitten er  11 flinke kindjes in onze klas! Welkom allemaal!
Jules was dinsdag ook al van de partij. Hij woont in ons klasje! Onze kindjes waren heel enthousiast om hem te leren kennen. Ze gaven hem een handje en sommigen zelfs een kusje!
We ontdekten wat er allemaal in ons klasje te beleven valt (en dat is veeeeeel, heeeeel veeeeel, waardoor we die eerste dag echt van hier naar daar en terug liepen!)

Op maandag  turnden  we voor de eerste keer met juf Ellen! Wat heeft die leuk speelgoed in haar turnzaal! We speelden ook een spelletje met de bal en zongen er een liedje bij.

Dinsdag ontdekten we wat er allemaal in het boekentasje van Jules zat en we deden nadien een ‘Wat is er weg?’ spelletje met al  die spulletjes. Sommige kindjes vertelden Jules dat ze ook een boekentas hebben waar al die dingen inzitten.
We sorteerden alle voorwerpen uit de boekentas op kleur en wat konden onze kindjes dat al goed!

Op woensdag mochten we al komen werken : we schilderden onze boekentas van papier. Sommige kindjes moesten nog een beetje wennen aan de verf maar de meesten vonden het geweldig! We speelden ook eens in ons tussenklasje want onze kleutertjes wilden wel eens van de glijbaan glijden, dat was superleuk!

Donderdag leerden onze kindjes werken met lijm door voorwerpen in hun zelfgemaakte boekentas te kleven. We gingen ook kijken naar de TIK-TAK voorstelling van juf Alexandra. Dat vonden onze peutertjes fantastisch!

Op vrijdagmorgen gingen we met alle kleuters kijken naar het maandelijkse ‘Cas en Lisa – moment’ in de refter/turnzaal.  Twee kleuterjuffen van onze school spelen dan een toneeltje rond sociale situaties, die aansluiten bij de leefwereld van onze kleuters. We leerden ook de plasticine van de klas kennen.
Vrijdagnamiddag kwamen de kindjes van K1 ook eens bij ons in de klas spelen.

Ondertussen worden we stilaan vertrouwd met de klasritueeltjes: in een treintje aan de deur staan, het ochtendritueel in de zithoek, opruimen,… en heel veel toiletbezoekjes!

Ziezo, dat was onze eerste week! Kan je geloven dat we ’s avonds moe zijn?

 

Liefs,

 

Juf Jasmien

 

PS.: Ons volgende thema is ‘Ik moet dringend…’. (Een thema rond zindelijkheid.)

Meebrengen: Wie thuis poppenpotjes of een verzorgingskussen heeft en dat een weekje kan missen, mag dit meegeven. Dan kunnen onze kleuters de poppen verzorgen en ze op het potje laten gaan.

Nog andere materialen rond zindelijkheid? Breng ze gerust mee! (pampers die te klein zijn bijvoorbeeld,...)
Alles wel NAAMTEKENEN a.u.b.